Tisk

Bílé sýry lisované neochucené nebo ochucené

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-03-22-0133
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní nezrající
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

mléko, jedlá sůl, mlékárenské kultury, syřidlo

Přípustné složky

chlorid vápenatý, (pomocná látka), v případě ochucených sýrů ochucující složka (např. koření, zelenina, ovoce)

Nepřípustné složky

veškeré výše nespecifikované

Technologický postup
  1. pasterace a příprava mléčné směsi
  2. přídavek kultury a částečné prokysání směsi
  3. přídavek syřidla srážení směsi, krájení sraženiny
  4. formování a lisování
  5. solení
  6. balení a paletizace skladování v chladu před expedicí
Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: hladký, celistvý, uzavřený povrch , u ochucených variant s vyditelnou použitou ochucující složkou,

barva: bílá až mírně krémově žlutá, v případě ochucených sýrů zabarvení po použité ochucující složce

Vůně a chuť

slaná, mléčně nakyslá, v případě ochucených sýrů po použité ochucující složce, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

slabě elastická až tuhá, na řezu hladká, s možným výskytem malých štěrbinek a kavern

Nadstandardní parametry

vyrobeno z mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,  Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:19:30
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:19:30
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě