Tisk

Bílá čokoláda

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-06-09-0149
Zařazení dle legislativyPřírodní sladidla, med, cukrovinky, kakao a výrobky z nich - čokolády - čokoláda bílá
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • Cukr (řepný nebo třtinový),
  • mléčné součásti (sušené mléko, nebo sušená smetana nebo  sušená syrovátka nebo  laktóza nebo mléčný tuk),
  • kakaové máslo,
Přípustné složky
  • přírodní vanilkové aroma a jiná přírodní aromata (např. karamelové)
  • suché skořápkové plody
  • přírodní vanilkový extrakt
  • jedlá sůl
  • rostlinné koncentráty/extrakty (potraviny s barvicím účinkem)
  • sušené (proslazované, kandované) ovoce
  • semínka
  • koření (např.chilli)
  • káva a kávový extrakt
  • cereálie
  • karamelové a sušenkové kousky
Nepřípustné složky
  • rostlinné tuky kromě kakaového másla
  • jiné živočišné tuky než je mléčný
  • jiná aromata než přírodní
  • náhradní sladidla
Technologický postup

Dle klasické technologie výroby: mísení, zjemňování na válcích, konšování, temperování a formování.

Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: Lesklá, hladká, v různých tvarech,

barva: smetanově bílá

Vůně a chuť

Příjemně smetanová po kakaovém másle a případně po přidaných přísadách (viz. přípustné složky),

Konzistence

tvrdá s ostrým lasturovým lomem.

Nadstandardní parametry

Minimální obsah kakaové sušiny 25 %,

Obsah mléčného tuku min. 5 %

Rozhodčí metody

Stanovení tuku v čokoládě úředními analytickými metodami  AOAC International (1995). AOAC Official Method 963,15 – Metoda Kvantifikace ekvivalentů kakaového másla v čokoládě AOAC Official Method 963.15 [3];ČSN 56 0577 Čokoláda a čokoládové cukrovinky – Stanovení obsahu tukuprosté mléčné sušiny;v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno15.12.2017 11:57:09
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.12.2017 11:57:09
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě