Tisk

BÍLÁ ČOKOLÁDA se sladidly nebo s cukrem a sladidly

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2017-08-22-0329
Zařazení dle legislativyPřírodní sladidla, med, cukrovinky, kakao a výrobky z nich - čokolády - čokoláda bílá
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • sladidla,
  • mléčné součásti (sušené mléko,  sušená smetana,  sušená syrovátka,  laktóza, mléčný tuk, máselný tuk),
  • kakaové máslo.
Přípustné složky
  • cukr (řepný nebo třtinový),
  • emulgátory (rostlinný lecitin, polyglycerolpolyricinoleát),
  • přírodní vanilkový extrakt,
  • přírodní vanilkové aroma,
  • jiná přírodní aromata (karamelové, citronové, ananasové apod.),
  • jedlá sůl,
  • rostlinné koncentráty/extrakty (potraviny s barvicím účinkem)

přísady např.:

  • suché skořápkové plody,
  • sušené (proslazované, kandované) ovoce,
  • semínka, koření (např. chilli apod.),
  • káva a kávový extrakt,
  • cereálie,
  • karamelové a sušenkové kousky apod.
Nepřípustné složky

jiné rostlinné tuky kromě kakaového másla, náhražky sušeného mléka a smetany  z rostlinných tuků, jiná aromata než přírodní

Technologický postup

Dle klasické technologie výroby: mísení, zjemňování na válcích, konšování, temperování a formování.

Senzorické požadavky
Vzhled

Lesklá, hladká, v různých tvarech, přípustné suroviny mohou vytvářet reliéf

Vůně a chuť

smetanově bílá, případně zbarvení dle obsažených přípustných složek

Konzistence

Příjemně smetanová po kakaovém másle příp. po přidaných přípustných složkách (viz. přípustné složky), bez cizí pachuti a vůně

Nadstandardní parametry

Minimální obsah kakaového másla 25 %; Obsah mléčného tuku min. 7 %

Rozhodčí metody

Stanovení tuku v čokoládě úředními analytickými metodami  AOAC International (1995). AOAC Official Method 963,15; Metoda Kvantifikace ekvivalentů kakaového másla v čokoládě AOAC Official Method 963.15 [3];v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky

Uživatel
Vytvořeno15.12.2017 12:15:44
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.12.2017 12:15:44
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený