Tisk

Směs mouk se stabilním kvasem pro domácí pečení

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2020-06-24-0478
Zařazení dle legislativyObiloviny a výrobky z nich - mlýnské obilné výrobky - směsi z obilovin
Zadavatel normy
Společnost Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
190 00 Praha 9
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mouky z běžně používaných obilovin, zejména pšenice a žita;
  • stabilní žitný  kvas (vyrobený z prokvašeného polotovaru z žitných mlýnských výrobků, vody a základu kvasu, upravený sušením).
    .
Přípustné složky
  • sušené droždí (Saccharomyces cerevisiae, emulgátor monostearát sorbitolu (E491));
  • mouky aj. mlýnské výrobky z pseudoobilovin a/nebo z luštěnin a/nebo z dalších rostlinných zdrojů (např. kaštan);
  • semena olejnatých rostlin;
  • koření;
  • sůl;
  • kyselina askorbová (E 300) nebo její přírodní zdroje (sušený prášek z aceroly);
  • enzymy.
Nepřípustné složky

Přídatné látky jiné, než je uvedeno v přípustných složkách.

 

Technologický postup
  • Mlýnský výrobek získaný v první fázi mletím obilovin a následným smícháním přes mikrodávkovač se stabilním žitným kvasem upraveným sušením a sušeným droždím.
  • V případě použití ostatních přípustných složek jejich domíchání do směsi.
  • Balení do obalů vhodných pro maloobchodní prodej.
  • Při domácím pečení postupovat dle doporučeného návodu na obale.
Senzorické požadavky
Vzhled

Jemný prášek s nažloutlým až šedivým odstínem.
V případě použití olejnatých semen, mouk aj. mlýnských výrobků z pseudoobilovin a/nebo z luštěnin a/nebo z dalších rostlinných zdrojů pak barva dle použitých složek.

Vůně a chuť

Typická vůně směsi mouk a ostatních použitých složek; bez cizích pachů a příchutí.

Konzistence

Sypká homogenní směs z povinných složek, případně s viditelnými částečkami dle použitých přípustných složek.

Nadstandardní parametry
  • Výrobek neobsahuje jiné přídatné látky kromě emulgátoru monostearát sorbitolu (E491) v sušeném droždí, který neplní technologickou funkci v konečném výrobku, a případně kromě kyseliny askorbové (E 300).
  • Obsahuje stabilní žitný kvas, vyrobený přirozeným způsobem vedení z žitných mlýnských výrobků, vody a základu kvasu, následně usušený.
Rozhodčí metody

● senzorické hodnocení;

● kontrola složení výrobku;

V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno24.06.2020 14:47:59
VytvořilDana Gabrovská
Změněno24.06.2020 14:47:59
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě