Tisk

Akawi

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-03-22-0132
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní nezrající
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

sýr:

  • mléko,
  • jedlá sůl,
  • mlékárenské kultury,
  • syřidlo

nálev:

  • syrovátka,
  • pitná voda,
  • jedlá sůl
Přípustné složky

chlorid vápenatý (pomocná látka)

Nepřípustné složky

veškeré výše nespecifikované

Technologický postup
  1. pasterace a příprava mléčné směsi
  2. přídavek kultury a částečné prokysání směsi
  3. přídavek syřidla
  4. srážení směsi, krájení sraženiny
  5. ruční  formování a lisování pomocí plachetek
  6. solení
  7. balení a paletizace, skladování v chladu před expedicí
Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: hladký, celistvý a uzavřený povrch,

barva: bílá až mírně krémově žlutá

Vůně a chuť

slaná, mléčně nakyslá, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

slabě elastická až tuhá, na řezu hladká, s možným výskytem malých štěrbinek a kavern

Nadstandardní parametry

vyrobeno z mléka odpovídajícího ČCN „Syrové kravské mléko“ tradiční výrobek s vysokým podílem ruční práce (formování a lisování v plachetkách)

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534, Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:19:36
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:19:36
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě