Tisk

Acidofilní mléko

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2017-02-28-0180
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - kysané mléčné výrobky s mezofilními a termofilními bakteriem - acidofilní mléko
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

mléko, smetana nebo jejich směsi a bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus acidophilus a další mezofilní, příp. termofilní kultury bakterií mléčného kvašení), kde počet mikroorganismů Lactobacillus acidophilus musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Přípustné složky
  • sušené mléko,
  • zahuštěné mléko,
  • syrovátka,
  • mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin)
  • podmáslí
Nepřípustné složky
  • škrob,
  • želatina,
  • zahušťující látky – mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou
Technologický postup
  1. příprava mléčné směsi,
  2. pasterace,
  3. vychlazení na teplotu fermentace,
  4. přídavek kultury,
  5. fermentace v řízených podmínkách,
  6. vychlazení,
  7. finální úprava konzistence (homogenizace apod.),
  8. naplnění do obalu,
  9. skladování v chladu před expedicí
Senzorické požadavky
Vzhled

barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně,

Vůně a chuť

kyselá až ostře kyselá chuť,

čistě mléčná vůně po použitých kulturách

Konzistence

polotekutá až tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu

Nadstandardní parametry

mléko a smetana  ze  syrového mléka odpovídajícího ČCN „Syrové kravské mléko“, nesmí obsahovat: škrob, želatina, zahušťující látky ,mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou,    kde četnost živých bakterií Lactobacillus acidophilus musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Rozhodčí metody

ČSN ISO 20128 (560642) Stanovení počtu presumptivního Lactobacillus acidophilus na selektivní živné půdě – Technika počítání kolonií vykultivovaných při 37 °C , v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:12:40
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:12:40
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě