Acidofilní mléko
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2017-02-28-0180 |
Zařazení dle legislativy | Mléko, tuky a výrobky z nich - kysané mléčné výrobky s mezofilními a termofilními bakteriem - acidofilní mléko |
Zadavatel normy | |
Společnost | Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky Počernická 96/272 108 03 Praha 10 - Malešice Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky | mléko, smetana nebo jejich směsi a bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus acidophilus a další mezofilní, příp. termofilní kultury bakterií mléčného kvašení), kde počet mikroorganismů Lactobacillus acidophilus musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku |
Přípustné složky |
|
Nepřípustné složky |
|
Technologický postup |
|
Senzorické požadavky | |
Vzhled | barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně, |
Vůně a chuť | kyselá až ostře kyselá chuť, čistě mléčná vůně po použitých kulturách |
Konzistence | polotekutá až tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu |
Nadstandardní parametry | mléko a smetana ze syrového mléka odpovídajícího ČCN „Syrové kravské mléko“, nesmí obsahovat: škrob, želatina, zahušťující látky ,mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou, kde četnost živých bakterií Lactobacillus acidophilus musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku |
Rozhodčí metody | ČSN ISO 20128 (560642) Stanovení počtu presumptivního Lactobacillus acidophilus na selektivní živné půdě – Technika počítání kolonií vykultivovaných při 37 °C , v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 02.10.2017 15:12:40 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 02.10.2017 15:12:40 |
Změnil | Jakub Rainisch |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |