Rybářství Chlumec nad Cidlinou, a.s. se představuje

Datum: 04.11.2019 11:42:26 | Autor: Dana Gabrovská | Rubrika: Články

Historie firmy Rybářství Chlumec nad Cidlinou

Společnost navazuje na rybníkářskou historii rodu Pernštejnů, kteří již v 15. století založili ve východních Čechách na 400 rybníků.
Rybářství Chlumec nad Cidlinou , a.s. je tradiční rybníkářská firma s produkcí živých ryb typických pro chov ryb v rybnících ( kapr, štika, lín, amur, tolstolobik, sumec ) s tím, že převážná část jejích rybníků je v nadmořské výšce do 400 m.n.m., tedy v nižších polohách.
Velký podíl produkce chovaných ryb pochází z rybníků z chráněných území ( například CHKO Český ráj ) nebo z oblasti bez výrazného vlivu činnosti člověka na přírodu ( Jabkenická obora ).
Rybářství Chlumec nad Cidlinou, a.s. hospodaří na 235 rybnících o výměře přibližně 1700 ha vodních ploch. Společnost má pět středisek ( výrobní a obchodní: Zpracovna ryb, tři produkční: Chlumec nad Cidlinou, Kopidlno, Březina a jeden revír pro sportovní rybolov-jezera Štít ) má rozhodující postavení v chovu ryb v severní a severovýchodní části České republiky.
Chov ryb probíhá staletími prověřenými postupy a převládajícím podílem ruční práce. Část produkce tržních ryb je zpracovávána ve vlastní zpracovně na různé výrobky. Největší podíl na celkové produkci sladkovodních ryb představuje kapr ( 80% ), tolstolobik a amur ( 10% ), zbytek tvoří ostatní ryby.

Zpracovna ryb
Počátek zpracování ryb se datuje rokem 1992.
V roce 2003 byla postavena moderní zpracovna ryb o celkové ploše více než 1000 m2 koncepcí stavby, použitými materiály, technologií a systémem řízení jakosti HACCP plně odpovídá současným požadavkům na potravinářské provozy. Na proces zpracování ryb má Rybářství Chlumec nad Cidlinou, a.s. certifikát IFS FOOD, který každý rok úspěšně obhajuje.

Sortiment rybích výrobků
Současný sortiment firmy Rybářství Chlumec nad Cidlinou tvoří přibližně 60 rybích výrobků.
Sortiment je tvořen třemi skupinami výrobků ze sladkovodních i mořských ryb: chlazené, uzené, mražené. Hlavní zpracovávanou rybou je kapr obecný, amur, tolstolobik a pstruh. Klasickým výrobkem je Kapr půlka chlazený v malospotřebitelském balení.
V roce 2015 byl oceněn výrobek Kapr filet uzený pikant značkou Regionální potravina Královehradeckého kraje a v roce 2016 jsme získali toto ocenění za výrobek Kapří medailonky.